ERFBELASTING

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

De aangifte erfbelasting heette voorheen aangifte successierecht. Het gaat hier om de waarde van de bezittingen van de overledene, waarover jij als erfgenaam belasting moet betalen. Meestal krijg je vanzelf een brief van de Belastingdienst met het verzoek om aangifte van je erfbelasting te doen. Ook als je deze brief niet krijgt, ben je, als er erfbelasting verschuldigd is, verplicht om aangifte te doen.

 

Geen erfenis, toch belasting betalen?

Soms moet je ook erfbelasting betalen als je niks direct erft. Bijvoorbeeld als je ouders een langstlevende testament hebben en jij als kind alleen een vordering op de langstlevende ouder krijgt. Dan is het belangrijk om dit goed te laten berekenen.

Bij het overlijden van de langstlevende ouder is dit bepalend voor de hoogte van de erfenis die jij als kind ontvangt. De vordering mag je als schuld van de erfenis aftrekken. Waardoor je minder erfbelasting betaalt.

 

Uitstel

Het is mogelijk om uitstel te krijgen. Vanaf 8 maanden na overlijden moet je wel rente aan de belastingdienst betalen. Als je dit wilt voorkomen, zorg er dan voor dat je binnen 5 maanden de aangifte indient. Of vraag om een voorlopige aanslag.

De tarieven en vrijstellingsbedragen kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wil jij tips ontvangen om slimmer om te gaan met jouw belastingen?